Navin Ramankutty
Wihuri International Prize 2020
Professori Navin Ramankutty (s. 1970, Intia) toimii globaalin ruokaturvan ja kestävyyden professorina Kanadassa University of British Columbiassa. Hän on maailman johtavia kestävän globaalin ruokajärjestelmän tutkijoita. Hänen tutkimusohjelmansa tavoitteena on ymmärtää, kuinka ihmiset käyttävät ja muokkaavat maan maapinta-alaa maataloudessa ja sen vaikutuksia globaaliin ympäristöön. Lisäksi Ramankuttyn tavoitteena on etsiä ratkaisuja maailman ruokahaasteeseen samalla kun maatalouden globaali ympäristöjalanjälki pyritään minimoimaan.
Ramankutty soveltaa innovatiivisesti erilaisia globaaleja datoja ja numeerisia ekosysteemimalleja, jotka mahdollistavat uusia ja rakentavia maatalouden tuotantotapojen muuttamisen haasteisiin ympäristöllisesti kestävän suuntaan. Hänen globaalit maankäyttömallinsa sekä meta-analyysit ovat keskeisessä roolissa koko alan globaaleissa tutkimuksissa. Ramankutty on yksi pääkirjoittajista Solutions for a cultivated planet –artikkelissa (Nature). Tällä artikkelilla on yksinään ollut erittäin suuri merkitys tutkimuksen suuntautumiseen kestävää ruokajärjestelmää koskevassa tutkimuksessa.
Ekosysteemivaikutuksilla on keskeinen rooli hänen työssään laajemminkin. Hän on arvioinut tutkimuksessaan esimerkiksi luomutuotannon globaalia potentiaalia. Ramankutty kansainvälistä arvostusta ja merkitystä osoittavat muun muassa se, että hän on osallistunut vuosituhannen ekosysteemiarviointiraportin (Millenium Assesment) kirjoittamiseen ja hallitustenvälisen ilmastomuutospaneelin IPPC:n neljännen arviointiraportin laatimiseen. Kummankin raportin yhteiskunnallinen vaikuttavuus on ollut erittäin suuri.
Ramankutty on julkaissut yli sata vertaisarvioitua artikkelia, mukaan lukien yhdeksän artikkelia Naturessa sekä kolme Sciencessa. Hän on yksi maailman viitatuimmista tutkijoista ruokaturvan ja kestävien ruokajärjestelmien aloilla, yhteensä yli 50 000 viittauksella (Google Scholar) / yli 30 000 (Scopus).
Professori Ramankuttyn työssä yhdistyy tutkijan yhteiskunnallinen vastuullisuus ja innovatiivisten tutkimusmenetelmien yhdistäminen kestävän ruokajärjestelmän tutkimukseen johtaen erittäin korkeatasoiseen ja vaikuttavaan tieteelliseen tuotantoon.